13.08.2020

Rødbete - en festlig rotgrønnsak

Rødbete er en festlig liten (rotgrønn)sak:
Den har så vanvittig flott fargestoff. Tilsett littegranne finriflet rødbete i pannekaker/lapper/vafler og de får en nydelig rosafarge (se eget innlegg om det). Den smaker godt sammen med gulrot i råkost, kan både kokes, bakes, moses, pannestekes og syltes ... og spises både varm og kald, ja til og med drikkes. 

Rødbete

Rødbeten inneholder et høyt nivå at folat (som blant annet bidrar til å redusere tretthet - et hint til babymamas der, ja). Den inneholder også mye kostfiber (som er bra for fordøyelsen) og kalium (som er fint for blodtrykket). Rødbeten er et lite under altså ... MEN: babyen skal ikke ha så alt for mye av denne fargeklatten av en grønnsak, fordi den inneholder en hel del nitrat som omdannes til nitritt i kroppen (nitritt hindrer transport av oksygen i cellene). Babyer under seks måneder skal ikke spise rødbete, og babyer under tolv måneder skal ikke spise for mye av den. Tenk som så at rødbeten ikke skal utgjøre mer enn 1/10 babyens mat/mos.

Husk på rødbeten når du lager ...
-ovnsbakte grønnsaker
-suppe
-råkostsalat
-vafler/pannekaker/lapper (til barn)
-jus


Tips & triks:
Når du går til innkjøp av rødbeter, finner du samtidig frem et lite klede (til å vri væske ut av rødbeten med) og plasthansker (slik at du unngår rosa hender etter å ha håndtert denne fargerike godsaken), så blir livet (i alle fall livet ved kjøkkenbenken) litt enklere.

Ingen kommentarer: